Наградите не закъсняват

Наградите не закъсняват

КОГАТО МАГИЯТА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОБИЧ И ПРОФЕСИЯ, НАГРАДИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯВАТ

    Началният учител от Бяла Слатина, Врачанско, Радиум Тутовски, заедно с  дъщеря си Андриана Радиум Тутовска, се завърнаха от национален форум на илюзионистите със златни медали. С първа награда от там е и ученичката на Радиум – и в училище „Цани Гинчев”, където той преподава, и в „правенето на магии”.

    Първият по рода си национален магичен фестивал под наслова „Нова българска магия”, се проведе в петък, 13 октомври, т.г., в кинотеатър „Освобождение” в София. На откритата сцена се събраха млади и изявени български илюзионисти с авторски номера и трикове от ново поколение. Организаторите на проявата, Боби-шоу и дъщеря му, Шехерезада, споделят, че фестивалът е най-новият проект в модерната магия в България. Целта е да се популяризира и развива илюзионното изкуство в страната, а все повече млади и изявени български „чудотворци” да представят своите постижения и авторски намерения. Той ще е ежегоден. Всяка година ще се връчва и награда за цялостно творчество и изключителен принос към българското илюзионно изкуство. Наградите и отличията на български фокусници и илюзионисти от наши и международни конкурси и фестивали ще бъдат събрани в „Златна летописна книга“, която ще бъде представена в рамките на следващ форум „Нова българска магия”.

    Тазгодишната конкурсна програма бе в няколко категории – „General Magic“ – обща магия, Closeupmagic – магията на (с) картите, ментална магия, манипулации, илюзии и комична магия. Освен състезанието между жанровете на магичното изкуство, фестивалът поставя акценти и на неговото усвояване. Затова тук бяха организирани лекции и семинари, училище за фокуси, магичен базар и ретро музей с незабравими и автентични илюзии на доайените в изкуството – мистър Сенко, Орфи, Харди, Мити, Лепас. По време на тазгодишния Magic сбор бяха обсъдени нови идеи за популяризиране и развитие на магичното изкуство в страната, в което се включиха изявени творци.

     Сумата, събрана от входните такси за участие, бе дарена на дома за ветерани артисти. С новаторски дух бе изграден грандиозният гала-концерт. Замисълът на продуцентите от “Starsofthemagic” и съюза на илюзионистите в България за невиждани до момента трикове, спиращи дъха илюзии, и най-модерното от фондовете на българската магия бе оправдан и надминат.

    Началният учител от Бяла Слатина Радиум Тутовски повече от тридесет години е отдаден на магичното изкуство. В своеобразната си втора професия той е посветил най-вече дъщеря си, Андриана Радиум Тутовска, обучава и част от възпитаниците си от начално училище „Цани Гинчев” в града. С особено вълнение той замина за националния фестивал. И се завърна с огромна радост. И той – Рони шоу – и щерката му – Ани шоу – спечелиха златни медали в категорията сценична (обща) магия – „General Magic“. А възпитаничката му, четвъртокласничката от неговия клас, Ива Георгиева, грабна първа награда в категорията „Детска магия”. Изкуството на двете момичета бе проследено отново и по време на гала концерта на лауреатите от фестивала.

снимки може да разгледате от тук…