10 причини да четете на вашето дете

10 причини да четете на вашето дете

chetene1. Силна връзка с вас. Вашето дете пораства и колкото по-голямо става, то все повече ще бъде в движение – свирене, бягане, постоянно изучаване на околната среда. Гушкането с книга, ще ви позволи да спрете за момент и да си спомните за хубавото време, когато порасналото ви дете е било бебче. Вместо да възприемате четенето като скучна работа или просто задача, го превърнете във възпитателна грижовна дейност, която да ви сближи.

  2.Академични постижения. Една от основните ползи от четенето на малките деца и деца в предучилищна възраст е по-високата им пригодност към обучението като цяло. Многобройни проучвания са показали, че учениците, които са били изложени на четене в предучилищна възраст се справят по-добре във всички аспекти на формалното образование. В края на краищата, ако един ученик се бори да свърже думите в изречение, как може да очаквате, че ще се справя с математиката, науките, и социалните концепции, които ще дойдат със започването на началното училище?

3. Основни умения и реч. В предучилищна възраст детето се учи на основни езикови умения. Когато четете на детето си, то се научава основните звуци, формиращи езика. „Престореното четене“ на малкото дете е важна част от подготовката на предварителната му грамотност. В предучилищна възраст, детето ви най-вероятно ще започне само да произнася думите на любимите си герои с точната интонация и емоция.

4. Основите на това как се чете книга. Децата не се раждат с вродено знание, че текстът се чете от ляво на дясно или че думите на една страница са отделни от изображенията. Основните умения, придобити с предварителното четене, са сред най-големите ползи за началото на самостоятелното четене.

5. По-добри комуникативни умения. Времето прекарано в четене с малки деца, ще им помогне по-лесно да изразяват себе си и да изграждат здравословни взаимоотношения с другите. Когато четете на детето си, то става свидетел на взаимоотношенията между героите в книгите, както и контакта с вас по време на този процес, то придобива ценни комуникативни умения.

6. Майсторство в езика. Ранното четене на малки деца се свързва с по-доброто разбиране на основите на езика в училищна възраст.

7. Повече логически умения. Друга илюстрация на значението на четенето на деца е развитието на способността им да разбират абстрактни понятия, да прилагат логика в различни сценарии, да разпознават причина и следствие, да преценяват добре. Когато вашето дете в предучилищна възраст започне да отнася сценариите от прочетеното към собствения си живот, то ще бъде по-развълнувано от историите, които му четете.

8. Адаптиране към нови преживявания. Когато вашето дете преживява нещо стресиращо, споделянето на съответната история от книга е чудесен начин за облекчаване на преходния период. Например, ако детето ви е нервно относно започването на предучилищна, четете история, която показва, че безпокойството е нормално.

9. Засилена концентрация и дисциплина. Децата първоначално са разсеяни във времето за четене на истории, но в крайна сметка ще се научат да се съсредоточават върху книгата. Заедно с четенето идва и по-силната дисциплина, по-дългото задържане на вниманието, по-добрата памет, всичко от което детето се нуждае, когато започне училище.

10. Знанието, че четенето е забавно. Ранното четене на малки деца им помага да видят книгите като привилегия, а не като скучна работа. Децата, които са изложени на четене е много по-вероятно да изберат книгите вместо видео игри, телевизия, други форми на забавление, когато пораснат.chetene_01

      Книгите имат силата да преобразяват малките деца по безброй начини. Затова вие като родител, трябва да осъзнаете, че четенето на вашето дете е едно от най-важните неща, които може да направите, за да положите основата на големи академични постижения.